Domov » Novice

Moji prvi koraki v skeletonu / Denis Lorenčič

15.02.2018

Za skeleton sem izvedel iz medijev, ko sem spremljal zimske olimpijske igre v Vancouvru. Vendar pa me ta disciplina sprva ni pritegnila, saj je bil moj priljubljen zimski šport smučanje. V začetku novembra 2013 sem po naključju videl oglas na facebooku da se iščejo kandidati za testiranje v bobu in skeletonu. Ko sem videl ta oglas, mi je nekaj reklo, da bi to lahko poskusil in res sem takoj vzpostavil kontakt, da sem dobil podrobnejše informacije.

Tako sem se decembra udeležil sestanka, kjer so nam predstavili podrobnosti športa, najprej pa so nam povedali za njegove pasti – da mora vsakdo sam pristaviti kar zajetno vsoto denarja in da bo letošnje leto izjema, češ da se bomo kandidati najprej preizkusili na ledu, potem pa pokazali, v kakšni kondiciji smo.

Ker mi je skeleton postajal vedno bolj zanimiv, sem se odločil, da odpotujem v Koenningsee, kjer sem imel možnost prvič srečat se z ledeno stezo. Tako sem februarja 2014 naredil prvi korak v tem športu. Najprej je bilo na vrsti ogrevanje (gimnastika, atletska abeceda, stopnjevanja), da se je telo ogrelo in pripravilo na nove izzive v življenju. Sledila sta prva spusta po ledu. Čeprav je bilo za začetek kar nekaj udarcev, sem vedel, da bi bil ta sport zame. Ko sta bili vožnji za mano, sem nemudoma poiskal Mateja Juharta, odgovornega iz BOB zveze, da sem povedal svoje občutke in da bi mi povedal, kakšni so naslednji koraki. Temeljito sva se pogovorila o nadaljnih korakih, ki sem jih moral narediti, če sem se resneje hotel ukvarjati s skeletonom. Prvi korak je sledil kar kmalu, saj sem moral vzpostaviti stik z Atletskim klubom na Ptuju, kjer so mi dodelili trenerja, s katerim sem začel trenirati tri- do štirikrat na teden. V prvem letu je bilo kar težavno, saj sem moral, če sem se hotel dobro pripraviti in natrenirati, resno in trdo trenirati. Kar pa je zahtevalo veliko kompromisov med družino, službo in mano. Ker v vsem tem času od marca pa do septembra ni bilo stika z BOB Zvezo Slovenije, sem že mislil, da iz vsega tega ne bo nič, pa vendar sem še naprej vztrajal pri treningih atletike. Nato pa presenečenje zame, sledil je klic trenerja za skeleton ga. Juharta, da se moram udeležiti šolanja v Austriji pod okriljem mednarodne bob in skeleton zveze. To je potekalo v začetku novembra, tam sem pridobil tudi certifikat, s katerim sem lahko pozneje nastopil na prvih tekmovanjih.

Januarja 2015 je sledil odhod na moje prvo tekmovanje v Winterberg v Nemčiji. Tja sem se odpravil v spremstvu Mateja Juharta in Boštjana Sladiča, ki sta mi nudila vso podporo pri mojih prvih korakih v tem športu. Ob prihodu v sam Winterberg je sledil podrobnejši ogled in spoznavanje proge, ob koncu tedna pa prva tekma za Evropski pokal.

Za zaključek spoznavne sezone s tem športom sem se udeležil še tekmovanja v Avstriji, natančneje v Innsbrucku, kjer sem pred tremi meseci opravil šolanje. Tako se je zaključilo moje prvo leto spoznavanja z enim izmed najbolj čudovitih zimskih športov – skeletonom.

Denis Lorenčič


© 2006, 2007 Bob zveza Slovenije