ZGODOVINA BOB IN SKELETON ZVEZE SLOVENIJE

Potem, ko je Matej Juhart hrvaški bob reprezentanci v tekmovalni sezoni 2005/06 pomagal priti na olimpijske igre v Torinu, se je odločil narediti prve korake v tem športu tudi v Sloveniji. V prvi polovici leta 2006 sta bila pri nas ustanovljena prva bob kluba - Grom (v Domžalah) in Ledena Strela (V Celju, kateremu je predsednikoval Matjaž Voglar). Tvorila sta jedro nove nacionalne zveze, ki je začela uradno delovati 8. maja istega leta. 

Bob zveza Slovenije je za svoje poslanstvo postavila razvoj in popularizacijo vožnje boba in skeletona v Sloveniji, kot vizijo pa redno uvrščanje njenih tekmovalcev na olimpijske igre in druga največja tekmovanja v tem športu. 

Prvi, zgodovinski spust povsem slovenske bob posadke smo dočakali 21. novembra 2006, ko sta se po stezi v Igslu pri Innsbrucku spustila David Urankar in Matjaž Lazar, istega dne pa so jim v različnih kombinacijah sledili še Anže Šetina, Damjan Zlatnar in Uroš Stegel. Teden dni kasneje so vsi uspešno opravili preizkuse za pridobitev mednarodnih licenc za vožnjo.

Slovenska bob reprezentanca je na prvem uradnem tekmovanju nastopila 30. novembra 2006. Prizorišče uvodnega tekmovanja evropskega pokala v tem letu je bil prav tako avstrijski Innsbruck. Barve Slovenije sta zelo uspešno zastopali dve posadki v dvosedu; Zlatnar-Stege (40m) in Šetina-Urankar (52m).

Leto 2007 je bil namenjen iskanju novih tekmovalcev ter utrjevanju že ustanovljene ekipe. Tako so prvič nastopili na svetovnem prvenstvu v štartih, ki je bilo 7.sept.2007 v Splitu. Juhart je za hrvaško ekipo dosegel 3mesto v dvosedu, Šetina-Lazar pa deveto.

Po v naprej zastavljenem programu se je v mesecu marcu po testiranju (psiho-motorični testi) prvič preiskusilo na ledu kar 14 slovencev in slovenk v za slovenijo novem športu – SKELETONU. Tudi ta šport je Juhart informacijsko preiskusil v prejšnji sezoni, se navdušil ter jo takoj uvedel v Sloveniji. Izbrani tekmovalci so za pridobitev mednarodne licence opravili šolanje novembra v Avstrijskem Insbrucku. Takoj za tem pa opravili prvo uradno tekmovanje pod zastavo Slovenije  - Tekma evropskega pokala, Igls, 23.nov. : Šetina Anže (29m), Cmok Luka (41m), ter prva ženska predstavnica Cesar Živa (28m).

Prav tako velja zima 2007 prelomno tudi za začetek ženskega boba v sloveniji. Po pripravah ter šolanju so prvo tekmovanje prav tako na tekmovanju evropskega pokala 22.nov. v Iglsu opravili dve ženski ekipi: Turnšek Urška – Urbanc Tatjana (30m) ter Bratina Karolina -  Cesar Živa (28m). Z trdim delom (23.tekmovanj po celi evropi: Igls, Winterberg, Koeningsee, St.Moritz) so si posadke priborile tudi prvi nastop na svetovnem mladinskem prvenstvu feb.2008 v Innsbrucku. V bobu: Bratina-Urbanc (14m), Urankar-Luštrik (24m) in skeletonu Šetina (12m).

 

 

Prav tako velja za mejnik v tem ledenem športu zmaga Mateja Juharta, v svetovnem pokalu, sicer v posadki nemčije (Altenberg, 7.12.2008). Juhart se je kot najboljši nemški tekmovalec dokazal v prvih posadkah nemčije, ter s tem krojil vrh tega športa.

 

 

 

Uresničitev sanj projekta – slovenski bob in skeleton pa je – uvrstitev Anžeta Šetine na Olimpijske igre v Vancuvru (skeleton, febr.2010).